Wednesday, April 25, 2012

Ketam Lemak Cili Api...memang berapi...

Assalamualaikum semua....

Sedappppnyeee...........ketam lemak cili api. Sapa yang suka makan ketam dan tahan pedas mesti tertelan air liur kan..kan...hahahahahaha.....memang sedap pun. Lagi pulak ketamnya fresh dan isinya pun banyak. Errmmm....memang sedap! sampaikan tak terkata.




Ha amacam kawan-kawan terliur tak tengok ketam nie?. Masa tengah banyak terlupa pulak nak ambik gambar dah habis makan baru teringat nak ambik. Daripada penuh kuali tinggal nie je.



Suami aku dah lah memang hantu lauk nie. Korang tengoklah wajah dia tue, kalau makan sampai tak ingat orang belakang. Hehehehehe....sedap sangat agaknya lauk emak mertua dia masak... Suami aku nie memang suka makan lauk pedas-pedas, kalau lauk tak pedas dia tak suka. Nasib baik aku pun jenis orang yang makan lauk pedas-pedas nie kalau tak boleh jadi fining kepala nak memikirkan lauk apa untuk dia dan aku pulak. Aku ni jenis bedal je lauk apa pun pedas ke tak. Lauk ikan bilis goreng dan telur goreng pun jadi.

Kalau korang nak resepinya di bawah ye tapi nie aku copy dri google lh. lebih kurang sama je macam emak aku masak yang membezakan sedap ke tak air tangan masing-masing lah ye. Selamat mencuba!!!!

Ketam masak lemak cili api

Resepi masak lemak ketam ni simple saja,,,

BAHAN-BAHAN :

7 ekor ketam
3 cawan santan pekat-kalau tak cukup tambah sikit lagi
2 biji bawang merah
2 biji cili api-boleh ditambah
1 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

  1. Bersihkan ketam dan potong dua , titik kaki bagi senang nak makan nanti .
  2. Kupas semua bawang serta kunyit hidup dan ditumbuk lumat .
  3. Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan pekat dan serai yg dititik.
  4. Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih .
  5. Masukkan semua ketam dan garam serta asam keping.
  6. Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah masak ketam akan bertukar warna .





silalah comment post ini...

No comments: