Wednesday, April 25, 2012

Puding Roti Karamel

Minggu lepas hari Ahad aku terlebih rajin nak buat kuih. Yelah kan resepi ambik kat internet tapi tak cuba buat nak buat apa kan. So, aku pun mencubalah buat Puding Roti Karamel.... Errmmm......sedap jugak aku masak. Ceh! puji sendiri. hehehe...sapa lagi nak puji, diri sendiri ajelah yang puji. Orang lain belum tentu lagi puji sebab citarasa orang berbeza-beza.


Tapi kannnn....gambarnya aku terlupa lah nak ambik sebab excited sangat nak makan sampaikan tak teringat langsung nak ambik gambar. Kalau korang tahu macamne rupanya ha.....macam nie:




Alhamdulillah aku terima feedback yang positif dari suami, emak dan kawan-kawan aku. Itu bermakna puding roti karamel aku menjadilah. Lepas nie nak cuba buat apa pulak ek???? ermmm...nantilah aku fikir-fikirkan. Resepinya seperti di bawah:

Puding roti karamel

Bahan-bahan ( untuk 10 org mkan )
  • 3 sb gula pasir utk gula hangus
  • 4 kpg roti - saya guna gardenia
  • 2 sb tepung kasted
  • 3biji @ 4 biji telur - pukul n tapis
  • 1cawan susu cair+ 1cawan air suam
  • 1/2 cwan susu pekat
  • 1 sk aising vanilla
Cara-cara
1.  buat gula hangus dulu, msukkn gula pasir dalm periuk masak hingga kekuningan dgn api kecil jgn sampai hangus
2.  msukkn sedikit air kira2 2-3 sudu kacau hingga sebati. matikn api tuangkn ke dalm loyang pengukus ketepikn
3.  panaskn pengukus. carik2kn roti. Tepung,gula,susu,telur dan esen dikacau hingga sebati. 4.  masukkn bahan2 yang dikacau dan roti dlm loyang yang ade gula hangus tadi kemudian kukus hingga masak. selama 35-40 minit
5.  kemudian angkat dan terbalikkan dlam bekas sejukkan.... SELAMAT MENCUBA.... SEDAP.....



silalah comment post ini...

Ketam Lemak Cili Api...memang berapi...

Assalamualaikum semua....

Sedappppnyeee...........ketam lemak cili api. Sapa yang suka makan ketam dan tahan pedas mesti tertelan air liur kan..kan...hahahahahaha.....memang sedap pun. Lagi pulak ketamnya fresh dan isinya pun banyak. Errmmm....memang sedap! sampaikan tak terkata.




Ha amacam kawan-kawan terliur tak tengok ketam nie?. Masa tengah banyak terlupa pulak nak ambik gambar dah habis makan baru teringat nak ambik. Daripada penuh kuali tinggal nie je.



Suami aku dah lah memang hantu lauk nie. Korang tengoklah wajah dia tue, kalau makan sampai tak ingat orang belakang. Hehehehehe....sedap sangat agaknya lauk emak mertua dia masak... Suami aku nie memang suka makan lauk pedas-pedas, kalau lauk tak pedas dia tak suka. Nasib baik aku pun jenis orang yang makan lauk pedas-pedas nie kalau tak boleh jadi fining kepala nak memikirkan lauk apa untuk dia dan aku pulak. Aku ni jenis bedal je lauk apa pun pedas ke tak. Lauk ikan bilis goreng dan telur goreng pun jadi.

Kalau korang nak resepinya di bawah ye tapi nie aku copy dri google lh. lebih kurang sama je macam emak aku masak yang membezakan sedap ke tak air tangan masing-masing lah ye. Selamat mencuba!!!!

Ketam masak lemak cili api

Resepi masak lemak ketam ni simple saja,,,

BAHAN-BAHAN :

7 ekor ketam
3 cawan santan pekat-kalau tak cukup tambah sikit lagi
2 biji bawang merah
2 biji cili api-boleh ditambah
1 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

  1. Bersihkan ketam dan potong dua , titik kaki bagi senang nak makan nanti .
  2. Kupas semua bawang serta kunyit hidup dan ditumbuk lumat .
  3. Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan pekat dan serai yg dititik.
  4. Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih .
  5. Masukkan semua ketam dan garam serta asam keping.
  6. Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah masak ketam akan bertukar warna .





silalah comment post ini...