Salam kawan2...hari ni sya nak kongsi resipi udang montel plak..anda mesti dah pernah membuatnya kan!!!! cuma ikut cara masing2 lh kan... Ini pun sya pinjam gambar dalam en google dri blog seseorang yang share. Pn Aleen sya pinjam copy ye resipi awak dan juga ambak awak, sebabnya sya pun baru nak mencuba membuatnya...hihihihi...
Ok lah ye
bahan2nya ialah:
*16 ekor udang (klu boleh gna lh saiz XL, syok sikit makan, hihihi..)
dibuang kulit dan kepala cuma tinggalkan sikit di bahagian ekor utk senang nak pegang untuk celup dalam tepung nanti.
*1 cawan tepung kek (tepung naik sendiri self raising flour)
*1/2 sudu cuka (klu xda guna lemon pun boleh)
*serbuk kunyit
*garam halus
*lada sulah
*air paip
*minyak secukupnya untuk menggoreng
#kalau rajin letak lah daun bawang & daun sup & cabai merah besar (dicincang halus)
Cara-caranya ialah:
Udang yang dah dibersihkan..
tepung kek naik sendiri
campur semua bahan2 tadi....sambil tu panaskan minyak atas api ye..
bancuh dengan air....airnya agak2 lah yer...jangan cair dan beku sangat...buat bancuhan macam nak goreng pisang tu...
tepung yang dah siap bancuh..
udang dah ready untuk dicelup dalam tepung...caranya pegang ekor udang kemudian masukan dalam bancuhan tepung tu..agak2 tepung dah melekat..cpt2 masuk dalam kuali minyak panas tadi..goreng hingga masak..
udang dah pun siap masak....dah boleh hidang dan makan dengan penuh nikmatnya...nyam..nyam..nyam...
silalah comment post ini...